به گزارش همشهری آنلاین دکتر سید مرتضی باقری و دکتر ژاله تبریزی متخصصان رادیولوژی از دانشگاه علوم پزشکی ایران در مقالهای در ژورنال Clinical Case Report یک مورد عارضه نادر لخته شدن خون یا «ترمبوز» در وریدهای عمقی آلت تناسلی در یک مرد ۴۱ ساله متاهل را پس از ابتلا به کرونا گزارش کردند.
بیمار با شکایت درد تیرکشنده آلت تناسلی که هنگام نعوظ بدتر شده بود، مراجعه کرده بود. بیمار بوسیله متخصص اورولوژی برای ارزیابی سونوگرافی ارجاع شده و سونوگرافی وجود لخته خون را در ورید عمقی پشتی آلت تناسلی نشان داده بود.
بیمار در شرح حالش مثبت شدن آزمایش کرونایش در سه هفته پیش از بروز درد را بیان کرد. علائم کرونای بیمار خفیف در حد درد عضلانی، تب، سرفه و خستگی بود. او درمانهای علامتی دریافت کرده و بهبود یافته بود. بیماری سابقهای از بیماریهای مهم زمینهای یا عوامل خطرساز برای بیماریهای قلبی-عروقی یا سابقه قبلی لخته شدن خون در وریدهای عمقی بدن نداشت.
پزشکان این بیمار را با داروی رقیقکننده خون (۱۵ میلیگرم ریواروکسابان) درمان کرده و دو ماه بعد علائم او بهبود یافته و مشکلات جنسی او هم حل شده بود.سونوگرافی مجدد نشان داد که دیگری اثری از «ترمبوز» حاد وریدی عمقی پشتی آلت تناسلی وجود ندارد. البته یک لخته قدیمی کوچکتر در یکی از وریدهای مرتبط با اندکی درد هنوز وجود داشت.
به گفته این پزشکان، گرچه بیماری کووید-۱۹ ناشی از کروناویروس جدید بیشتر به خاطر علائم تنفسی آن شناخته میشود، اما میتواند بسیاری از تظاهرات خارج از ریهها از جمله عوارض ناشی از لخته شدن خون به صورت «ترومبوز یا لخته شدن خون در وریدهای عمقی» در جاهای گوناگون بدن داشته باشد.
بررسیها نشان دادهاند که بین ۲۰ تا ۵۰ درصد افرادی که به علت عفونت کووید-۱۹ در بیمارستان بستری میشود، نتایج غیرطبیعی در آزمایشهای مربوط به لخته شدن خون دارند. این عارضه لخته شدن خون به علت کرونا ممکن است به علت اثر مستقیم خود ویروس یا واکنش دستگاه ایمنی به آن باشد.
به گفته این پزشکان، گرچه قبلا مواردی از لخته شدن خون در وریدهای سطحی آلت تناسلی مردانه پس از ابتلا به کرونا گزارش شده است، اما این مورد نخستین مورد گزارششده از لخته شدن خون در وریدهای عمقی آلت تناسلی به کووید-۱۹ است.